Tuesday, February 28, 2012

S3 - #17 Almond Apricot Bread

Almond apricot bread, pg.60

Eeeeeeeeeek!!! I can't believe that I managed to make this almond apricot bread all by myself. Yippee! I am so excited. I love eating these thin, dry, biscuit like cake slices, but I had never really thought about how they were made.. and I certainly didn't think that I could ever make it myself!  Super proud of myself now. To make these, you pretty much have to make meringue and then mix in the almond, apricots and flour. Then you bake it. When the loaf has cooled, you keep it in the fridge for 24 hours and the it is time to cut it into really thin slices. Then the slices go in the oven for a little while to dry. Nice!!!

Iiiiiiik!!!! Tuntuu ihan uskomattomalta että minä ihan itse tein tätä manteli-aprikoosileipää (vaikka pikkuleipiähän ne kyllä paremminkin on). En olisi uskonut että osaisin! Minusta nämä on ihania, mutta ei ole tullut kyllä ikinä ajateltua että miten nämä oikein valmistetaan.. ja en kyllä tosiaan ajatellut että minä niitä koskaan tekisin! Olen tosi ylpeä itsestäni. Taikina on itse asiassa marenkia johon sekoitetaan mantelit ja aprikoosit ja jonkin verran jauhoja ja sitten paistetaan uunissa. Kun leipä ei ole enää lämmin, se kääritään kelmuun ja laitetaan 24 tunniksi jääkaappiin. Sitten seuraavana päivänä leipä leikataan tosi ohuiksi viipaleiksi ja laitetaan uuniin vähäksi aikaa kuivumaan. Kiva!

2 comments:

  1. YUM!! Now you've got me craving biscotti, Laura! Those apricot pieces look particularly delish :)

    ReplyDelete